Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alles wat je moet weten over Salicylzuur

Alles wat je moet weten over Salicylzuur

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Onzuiverheden, puistjes en acne? Niet voor niets is salicylzuur zo populair om dit soort huidproblemen aan te pakken Lees hier meer over salicylzuur.

Heb je last van puistjes, mee-eters of andere vormen van onzuivere huid, dan kunnen huidverzorgingsproducten met salicylzuur je helpen. Salicylzuur wordt steeds populairder in huidverzorgingsproducten en vooral in peelingproducten, en daar is een hele goede reden voor! Salicylzuur staat bekend om zijn vermogen om een onzuivere huid te reinigen, dode huidcellen te verwijderen, poriën te verkleinen en zo te zorgen voor een egalere en gezondere huid.

Voordelen

  • Vermindert talgproductie in de huid

  • Stimuleert de celvernieuwing

  • Verwijdert effectief dode huidcellen

  • Reinigt de huid tot diep in de huidlagen en verkleint poriën

  • Geeft de huid een fijne en heldere glans

  • Bestrijdt mee-eters, puistjes en een vette huid

  • Verzacht de huid

  • Wat is salicylzuur?

    Er zit een zee aan verschillende zuren in huidverzorgingsproducten. De meest gebruikte huidverzorging voor thuis zijn AHA en BHA

    BHA, ook wel salicylzuur genoemd, is een organisch zuur gemaakt van salicine, een ontstekingsremmend middel dat wordt gewonnen uit de wilg. Hoewel de het gebruiken van een zuur voor huidverzorging misschien wat agressief klinkt, wordt salicylzuur al honderden jaren gebruikt en is het een populair ingrediënt in veel reinigings- en peelingproducten - en terecht! Omdat salicylzuur een zogenaamd bèta-hydroxyzuur (BHA) is, werkt het als een chemische peeling die dieper in de huidporiën doordringt en daardoor in staat is de huid effectief te reinigen.

    Hoe werkt salicylzuur?

    Salicylzuur zit in veel verzorgingsproducten zoals crèmes, lotions, peelings en reinigingsproducten, omdat salicylzuur een therapeutische werking heeft op acne, wratten, psoriasis en een onzuivere huid. Daarnaast wordt salicylzuur gebruikt in anti-roosproducten, exfoliërende crèmes en als legeringsmiddel in make-up.

    Het gebruik van salicylzuur is bijzonder wijdverbreid in producten voor de behandeling van acne. Salicylzuur is licht bijtend en kan daardoor huidvet, puistjes en mee-eters zeer effectief oplossen en bestrijden. Als je last hebt van acne, komt dat doordat het overtollige talg (de natuurlijke olie), bacteriën en dode huidcellen van je huid allemaal samenklonteren en je poriën verstoppen. Het veroorzaakt inflammatoire aandoeningen in de huid en uitbraken van acne. Salicylzuur gaat het uitbreken van een onzuivere huid tegen en dwingt de huid zichzelf te regenereren, zodat deze zachter, frisser en egaal wordt. Met andere woorden, je krijgt een mooiere en gezondere huid met behulp van de unieke eigenschappen van salicylzuur.

    Verder werkt salicylzuur antibacterieel en verwijdert het daardoor bacteriën zodat deze zich niet in de huid kunnen nestelen en irritaties zoals roodheid, puistjes, mee-eters en jeuk kunnen veroorzaken.

    Het verschil tussen BHA en AHA

    Het is je misschien opgevallen dat sommige verzorgingsproducten zowel salicylzuur (BHA) als AHA bevatten. AHA is ook een zuur, maar meer bepaald een fruitzuur dat het huidoppervlak verfijnt en glad maakt en tegelijkertijd de regeneratie van cellen stimuleert.

    Het grote verschil tussen AHA en BHA is dat salicylzuur (BHA) in vet oplosbaar is en daardoor verder in de huid en haar poriën kan doordringen, waar vuil en dode huidcellen oplossen. Salicylzuur werkt dus zowel op de buitenste laag van de huid als dieper in de huid en verzorgt de huid daarom zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. AHA (het fruitzuur) is in water oplosbaar en werkt het beste op het huidoppervlak, waar het werkzaam is tegen acne, zonneschade, rimpels en pigmentvlekken.

    Geschikt voor…

    • Acne huid
    • Onzuivere huid
    • Gevoelige huid
    • Pigmentveranderingen

    Dosering

    Allereerst moet gezegd worden dat salicylzuur geen ingrediënt is dat je moet gebruiken als het niet nodig is. Volg de instructies op het productetiket en pas op dat je salicylzuur niet te veel gebruikt, omdat het kan leiden tot uitdroging en irritatie. Voor de meeste producten geldt dat je ze één of twee keer per dag moet aanbrengen op een schone, droge huid.

    Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

    4-6 weken.

    Goed om te weten

    Gebruik dagelijks zonbescherming, vooral bij exfoliërende huidverzorging zoals salicylzuur. Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen van de zon. Zo voorkom je roodheid, littekens en ongezonde pigmentatie - vooral bij onzuiverheden.

    Gebruik van salicylzuur in huidverzorging

    Salicylzuur is een populair en veel gebruikt product in veel producten binnen de cosmetica. En je vindt er een zee aan salicylzuurproducten, waaronder een salicylzuurcrème, een salicylzuurserum en peelingproducten met salicylzuur. Hier zijn enkele tips voor een goed gebruik van salicylzuur:

    Begin altijd met een lage concentratie. Als je nog nooit salicylzuur hebt gebruikt, begin dan met een product dat een lage concentratie bevat (meestal 0,5% tot 2%) om het risico op irritatie te verkleinen. Je kunt de concentratie in de loop van de tijd geleidelijk verhogen naarmate je huid toleranter wordt.

    Salicylzuur crème

    Salicylzuur in crèmes en lotions zorgt ervoor dat de hydraterende ingrediënten van de crème dieper in de huid doordringen en dat vuil en dode huidcellen de hydraterende werking niet beïnvloeden.

    Salicylzuur in schoonmaakmiddelen

    Salicylzuur in reinigings- en exfoliërende producten is een aanrader als je last hebt van een onzuivere huid en een acne. Omdat salicylzuur een exfoliant is, is het het beste om tegelijkertijd geen andere exfoliërende producten, zoals scrubs of andere zuren, te gebruiken.

    Salicylzuur in scrubs

    Salicylzuur in scrubs is iets harder voor de huid dan een peeling met salicylzuur. Dit komt omdat een scrub kleine korrels heeft die de huid "vermalen". Hiermee worden dode huidcellen, vuil en mee-eters verwijderd, terwijl het salicylzuur reinigt, desinfecteert en een onzuivere huid voorkomt. De meesten zijn tevreden met het gebruik van een peeling of gezichtsreiniger met salicylzuur in plaats van een scrub.

    Salicylzuur in peelingproducten

    Salicylzuur in peelingproducten werkt goed voor een onzuivere huid, een huid met grotere poriën en een huid met pigmentschilden. Een salicylzuurpeeling stimuleert de huid en natuurlijke vernieuwing. Door gebruik te maken van een peeling met salicylzuur kun je de huid op verschillende dieptes eenvoudig en effectief reinigen en zo een egale en mooie teint krijgen. Salicylzuur in peelingproducten is goed voor een onzuivere huid, vergrote poriën en pigmentveranderingen. De salicylzuurpeeling reinigt de huid in de diepte, waardoor je een egale en mooie teint krijgt.

    Salicylzuur serum

    Salicylzuur in crèmes en serums zorgt voor de beste omstandigheden om de hydraterende ingrediënten in het product diep in de huid te laten doordringen, omdat vuil, roet en dode huidcellen de hydraterende werking niet blokkeren.

    Salicylzuur in haarverzorging

    Salicylzuur heeft ook zijn weg gevonden naar haarverzorging. Als ingrediënt in shampoo en conditioner heeft salicylzuur een licht exfoliërende werking en is daarom goed te gebruiken als je last hebt van een droge en geïrriteerde hoofdhuid. Hier komt het salicylzuur binnen en verwijdert dode huidcellen en zorgt ervoor dat droge huidschilfers loskomen van de hoofdhuid, terwijl de huid wordt verzacht en celvernieuwing wordt bevorderd.