Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alles wat je moet weten over Vitamine C

Alles wat je moet weten over Vitamine C

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Vitamine C is de superster op het gebied van huidverzorging en zorgt voor een mooie en gezonde gloed. Lees meer over deze multifunctionele vitamine.

Samen met retinol en niacinamide is vitamine C een van de meest populaire en bestudeerde ingrediënten als het om huidverzorging gaat. Je bent waarschijnlijk al vaker vitamine C tegengekomen als voedingssupplement of in huidverzorgingsproducten. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat vitamine C eigenlijk allemaal voor je lichaam doet en wat het voor je huid doet als je het in je huidverzorging gebruikt? Lees hier mee en kom meer te weten over vitamine C!

Voordelen

 • Vermindert opkomende hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken

 • Booster kollagenproduktionen

 • Beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen

 • Verbetert de huidtextuur

 • Vermindert ontstekingen

 • Vermindert fijne lijntjes en rimpels

 • Verstevigt de huid

 • Verlicht pigmentvlekken

 • Hydrateert en beschermt de huid

 • Wat is vitamine C?

  Vitamine C, ook wel bekend als vitamine C, is een in water oplosbare vitamine die essentieel is voor onze gezondheid. Het is een krachtige antioxidant die het lichaam helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen, die chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes kunnen voorkomen.

  Vitamine C speelt ook een cruciale rol bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat belangrijk is voor een gezonde huid, botten en bindweefsel. Bovendien ondersteunt vitamine C het immuunsysteem, en helpt het het lichaam ijzer uit plantaardig voedsel op te nemen. Hoewel het lichaam zelf geen vitamine C kan produceren, kan het worden verkregen uit talloze supplementen en voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen, kiwi, broccoli, tomaten en paprika's.

  Vanwege de vele goede voordelen heeft vitamine C veel terrein gewonnen in de schoonheidsindustrie, en vitamine C-serums en vitamine C-crèmes zijn producten die de meeste mensen wel in huis hebben.

  Vitamine C-soorten

  Zoek je vitamine C in de ingrediëntenlijst van je gezichtscrème, dan zal je die waarschijnlijk niet tegenkomen. Maar als je zoekt naar L-ascorbinezuur of accorbylpalmitaat, dan heb je hem al snel gevonden! Er moet gezegd worden dat vitamine C in vele vormen voorkomt en op vele manieren op de ingrediëntenlijst kan voorkomen. Hieronder kun je meer lezen over enkele verschillende soorten vitamine C die beschikbaar zijn.

  Ascorbinezuur: Van alle vormen van vitamine C staat ascorbinezuur - ook bekend als L-ascorbinezuur - op de meeste ingrediëntenlijsten. Dit ingrediënt komt het vaakst voor vanwege de bewezen bevorderlijke effecten op de huid. Daarom zul je deze het vaakst tegenkomen in de meeste huidverzorgingsproducten. Ascorbinezuur in hoge concentraties (15% of hoger) is perfect voor de behandeling van de meest hardnekkige huidproblemen. Naast ascorbinezuur zijn (hou je vast) natriumascorbinefosfaat, ascorbinezuurpalmitaat, retinylascorbaat, tetrahexyldecylascorbaat en magnesiumascorbinefosfaat de meest stabiele en effectieve vormen van vitamine C voor de huid.

  Hoe werkt vitamine C?

  Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar vitamine C is echt een alleskunner die je echt in huis wilt hebben. De krachtige antioxidant heeft tal van voordelen voor de huid als je hem gebruikt in crèmes, oliën of serums.

  Vitamine C kan de verschijning van hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken verminderen, wat resulteert in een helderdere en egalere teint. Vitamine C neutraliseert vrije radicalen en beschermt de huid tegen beschadigingen. Bovendien kan vitamine C helpen de huid te exfoliëren, waardoor je huid gladder en zachter wordt. Vitamine C heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die de geïrriteerde of ontstoken huid kunnen helpen kalmeren. Tot slot verhoogt vitamine C de celvernieuwing en stimuleert het de vorming van collageen, wat lijntjes en rimpels kan helpen verminderen.

  Vitamine C in voedingssupplementen

  Om behandelingen voor schade door de zon, diepe lijnen en oneffenheden te versnellen kan je je huid een handje helpen door ook voedingssupplementen met vitamine C te gebruiken. Als voedingssupplement draagt vitamine C bij tot de normale werking van het immuunsysteem en is tegelijkertijd van groot belang voor wondgenezing. Bovendien helpt vitamine C om vermoeidheid en uitputting te verminderen en verhoogt het het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen. Daarom is het verstandig om vitamine C in je voedingssupplement op te nemen. In ons assortiment vindt je diverse voedingssupplementen met vitamine C.

  Hoeveel vitamine C moet je hebben?

  De vraag hoeveel vitamine C je per dag zou moeten hebben, is over het algemeen zeer wijdverbreid. Het Voedingscentrum adviseert 75 miligram voor iedereen vanaf 14 jaar, maar de juiste hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon.

  Een gebrek aan vitamine C is te herkennen aan:

 • Vermoeidheid
 • Uitputting
 • Bloedingen in de huid
 • Slechte wondgenezing

 • Geschikt voor…

  Dosering

  Om de meeste voordelen te halen uit vitamine C te halen moet je de supervitamine aanbrengen op een schone, droge huid. Gebruik je vitamine C-serum of vitamine C-crème 's ochtends en 's avonds. Breng het vitamine C-product aan als basislaag voordat je andere huidverzorgingsproducten aanbrengt. Houd er rekening mee dat vitamine C je huid gevoelig maakt voor de zon. Het kan daarom een voordeel zijn om 's avonds vitamine C te gebruiken, zodat het product 's nachts zijn werk kan doen.

  Vitamine C is een alleskunner en een echte teamspeler! Het is goed op zichzelf, maar in combinatie met andere ingrediënten is vitamine C ook geweldig! Laat je vitamine C-serum of vitamine C-crème nog beter presteren door het ingrediënt te combineren met andere sterke antioxidanten in je huidverzorgingsroutine, zoals Vitamine E. Vitamine C voor de huid werkt effectiever in combinatie met andere antioxidanten, omdat ze samenwerken om de huid te beschermen tegen de externe omgeving en de huid gezond en stralend te houden. Dus ja, geen goede huidverzorging zonder vitamine C!

  Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

  3 weken.

  Goed om te weten

  Hoewel vitamine C een van de echt effectieve ingrediënten is, is het ook erg kwetsbaar en zal het effect ervan geleidelijk afnemen zodra het wordt blootgesteld aan lucht, hitte en zonlicht. Dit komt omdat de chemische samenstelling van het product op dat moment zal veranderen, en helaas kun je er niet op rekenen dat je vitamine C crème, olie of vitamine C serum hetzelfde effect heeft als bij het eerste gebruik. Gelukkig kan de donkere en koude omgeving van de koelkast helpen om de effectiviteit van je producten te beschermen.

  Gebruik van vitamine C in huidverzorging

  Vitamine C in huidverzorging is veilig voor alle huidtypes. Het is echter aan te raden om te beginnen met een product met een lage concentratie vitamine C, gewoon om te zien hoe je huid reageert. Als je een gevoelige huid hebt, begin dan met een lage concentratie vitamine C-crème of vitamine C-serum voor het gezicht. Dit verkleint de kans op irritatie. Daarna kun je geleidelijk naar hogere concentraties werken en genieten van de geweldige voordelen van vitamine C voor de huid.

  Vitamine C crème

  Ongeacht je leeftijd en geslacht moet vitamine C deel uitmaken van je huidverzorgingsroutine. Het is - zoals we al zeiden - een absoluut onmisbaar ingrediënt voor je huidverzorging. Vitamine C crèmes zijn als het ware hét product dat ervoor zorgt dat de barrièrefunctie van je huid overdag werkt. Als je merkt dat je huid er dof en grauw uitziet, kan vitamine C echt een redder in nood zijn. Je huid zal stralen als het wordt gevoed en verzorgd met vitamine C! En in feite kan vitamine C veel meer doen dan de huid laten stralen. Vitamine C in huidverzorging draagt bij aan een egalere teint. Ook zijn er talloze anti-aging producten met vitamine C, zoals vitamine C gezichtscrèmes en vitamine C serums.

  Vitamine C-serum

  Een serum is echt goed om je huid te hydrateren en te zuiveren. Serums hebben vaak ook een hogere concentratie aan "actieve" ingrediënten dan crèmes, maar dit verschilt sterk van merk tot merk. Vitamine C-serum is vooral effectief op het moment dat je zichtbare rimpels en lijntjes begint te krijgen. Met vitamine C-serum krijg je een gezondere en frissere huid met meer glans en kleur. Vitamine C-serum werkt op zowel zichtbare als onzichtbare huidbeschadigingen - zoals lijntjes, onzuiverheden en diepgewortelde zonneschade.