Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Gevoelige huid: Hoe te verzorgen

Gevoelige huid: Hoe te verzorgen

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Onze apotheker Merna geeft deskundig advies om een gevoelige huid te verzorgen en te kalmeren.

Heb je een huid die op bijna alles reageert? Een huid die altijd geïrriteerd, rood en gevoelig aanvoelt? Dan heb je een gevoelige huid. 

De meeste mensen hebben eigenlijk een gevoelig huidtype, en dus is het van belang dat vooral die huid extra aandacht en verzorging krijgt. Onze deskundige apotheker, Merna, heeft daarom tips en tricks op een rijtje gezet om de gevoelige huid zo goed mogelijk te verzorgen.


Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huidtype dat reageert op externe factoren zoals chemicaliën, parfums, warmte of kou. Dit kan leiden tot roodheid, jeuk, droogheid en andere ongemakkelijke symptomen. Een gevoelige huid kan aangeboren zijn of mettertijd ontstaan door factoren als ouder worden, omgevingsfactoren en hormonale veranderingen. 

Wat veroorzaakt een gevoelige huid?

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een gevoelige huid, waaronder genetica, ouder worden, hormonale veranderingen, omgevingsfactoren en het gebruik van huidverzorgingsproducten die chemicaliën of andere irriterende stoffen bevatten. Ook stress en een onevenwichtige voeding kunnen je huid beïnvloeden.

Symptomen van een gevoelige huid

  • Roodheid of irritatie na het aanbrengen van cosmetica of verzorgingsproducten
  • Jeuk of een branderig gevoel op de huid
  • Droogheid of schilferen van de huid
  • Uitslag of zwelling van de huid
  • Een trekkerig gevoel van de huid
  • Algemene gevoeligheid voor temperatuur- of omgevingsveranderingen

Hoe kun je roodheid en irritatie bij een gevoelige huid voorkomen?

Hoewel sommige mensen door genetische reden of levensstijl meer kans hebben op een gevoelige huid dan anderen, zijn er toch een aantal stappen die je kunt nemen om een gevoelige huid te voorkomen. Het is vooral belangrijk om huidverzorgingsproducten te vermijden die irriterende ingrediënten bevatten, zoals alcohol, geurstoffen en sulfaten.

Je kan ook overwegen om juist huidverzorgingsproducten te gebruiken die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid. Het is ook belangrijk gezond en evenwichtig te eten, voeding tot je te nemen dat rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen is, die je huid kunnen versterken. Roken is dan weer heel slecht voor je huid en dient vermeden te worden.

Vermijd deze ingrediënten in gevoelige huidverzorging

Als je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk om huidverzorgingsproducten met agressieve chemicaliën en geurstoffen te vermijden omdat ze irritatie en roodheid kunnen veroorzaken. Alcohol, sulfaten, parabenen, synthetische kleurstoffen, retinoïden en salicylzuur zijn ingrediënten die je moet vermijden. Kies producten die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid en lees de etiketten zorgvuldig. Als je niet zeker bent, raadpleeg dan een huidverzorgingsdeskundige of dermatoloog.

Het verschil tussen een gevoelige en een allergische huid

Een gevoelige huid wordt vaak verward met een allergische huid, maar er is een belangrijk verschil. Terwijl een allergische huid reageert op een specifiek ingrediënt of stof, kan een gevoelige huid reageren op veel verschillende factoren. Bovendien kunnen allergische reacties vaak ernstiger zijn en zwellingen en zelfs ademhalingsmoeilijkheden met zich meebrengen.

Hoe verzorg je een gevoelige huid?

Voornamelijk is het belangrijk om huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten en alcohol te vermijden. Kies in plaats daarvan voor milde en verzachtende producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Het is ook belangrijk om overmatig scrubben te vermijden, want dat kan de huid irriteren en de gevoeligheid vergroten.

Waarom je je gevoelige huid tegen de zon moet beschermen

Als je een gevoelige en tere huid hebt, is het belangrijk om de blootstelling aan de zon te beperken en een zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken. Een gevoelige huid is vaak gevoeliger voor schade door de zon en als je een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt, kun je geruster van de zon genieten.

UV-stralen kunnen verbranding, roodheid en extra droogte van de huid veroorzaken en kunnen ook het risico op huidkanker verhogen. Daarom is het belangrijk een goede zonnebrandcrème te gebruiken die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt en speciaal is samengesteld voor de gevoelige huid. Je dient eigenlijk sowieso te lang in de zon blijven te vermijden en tijdens de heetste uren van de dag de schaduw op te zoeken.Onze apotheker Merna deelt bij deze graag een voorbeeld van een effectieve huidverzorgingsroutine om de gevoelige huid te verzorgen


Gezichtsreiniger: Met een gevoelige huid is het belangrijk om een milde, geurloze gezichtsreiniger te gebruiken om vuil te verwijderen. Ik raad een milde gezichtsreiniger aan die geen parfum bevat.

Serum: Als je een gevoelige huid hebt, kies dan een serum dat verzachtende ingrediënten bevat. En denk er altijd aan om het product eerst op een klein gebied te testen om er zeker van te zijn dat de huid niet heftig reageert.

Gezichtscrème: Als je gevoelig bent voor roodheid, zijn er verschillende crèmes ontwikkeld om dit te bestrijden.

Zonnebrandcrème: Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken als je last hebt van een gevoelige huid. De huid wordt extra gevoelig bij blootstelling aan zonlicht. Kies een zonnebrandcrème met minstens SPF 30.


Dermalogica

Special Cleansing Gel

Koop nu

Ecooking

Fragrance Free Super Serum

Koop nu

Dermalogica

Skin Smoothing Cream

Koop nu

Bioderma

Photoderm AR SPF 50+

Koop nu


Ingrediënten die de gevoelige huid kunnen helpen kalmeren

Er zijn verschillende ingrediënten die een gevoelige huid kalmeren en reacties tot een minimum beperken. Hier zijn enkele van de verzachtende ingrediënten die hiervoor vaak in huidverzorgingsproducten worden gebruikt:

Kamille

Kamille-extract heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid, irritatie en jeuk bij een gevoelige huid kunnen verminderen. Het kan de huid ook helpen kalmeren en beschermen tegen externe agressoren.

Allantoin

Allantoïne is een natuurlijk ingrediënt met kalmerende en helende eigenschappen. Het kan roodheid helpen verminderen, irritatie verzachten en de genezing van de gevoelige huid bevorderen.

Aloë vera

Aloë vera gel staat bekend om diens verzachtende en hydraterende eigenschappen. Het bevat natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die roodheid kunnen verminderen en irritatie bij een gevoelige huid kunnen verzachten.

Panthenol (provitamin B5)

Panthenol staat bekend om diens hydraterende eigenschappen en het vermogen de huid te kalmeren en aan te vullen. Het kan irritatie helpen verminderen en de vochtbalans van de huid verbeteren.

Haver

Haver is een mild en verzachtend ingrediënt dat jeuk, irritatie en ontstekingen bij een gevoelige huid kan helpen verlichten. Het creëert een beschermende barrière en hydrateert de huid.

Bisabolol

Bisabolol is een natuurlijk extract van kamille en heeft kalmerende eigenschappen. Het kan roodheid helpen verminderen, irritatie verzachten en de gevoelige huid beschermen tegen invloeden van buitenaf.


Over expert Merna Al Murady

Merna Al Murady is in 2018 afgestudeerd als apotheektechnicus en heeft sindsdien haar carrière gewijd aan het uitbreiden van haar professionele kennis en ervaring betreft huidverzorging en actieve ingrediënten. Met een diepgaand begrip van de huidbehoeften en uitgebreide kennis van actieve ingrediënten, is Merna in staat om verschillende huidtypes en problemen aan te pakken.


FAQ

Waarom brandt mijn huid?

De huid kan branden door verbranding van de zon, door een droge huid of irritatie door producten.

Waarom brandt mijn gezicht?

De huid kan branden door verbranding van de zon, couperose of allergieën.

Wat helpt bij een geïrriteerde huid?

Aloë vera, haver en kamille kunnen helpen bij een geïrriteerde huid.

Hoe ziet een allergische huidreactie eruit?

Een allergische reactie op de huid kan roodheid, jeuk en zwelling veroorzaken.

Kun je plotseling een allergie ontwikkelen?

Ja, je kan een allergie ontwikkelen voor een stof waarmee je eerder zonder problemen in contact bent geweest.