Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
azelainsyre

Alles wat je moet weten over Azelaïnezuur

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Heb je wel eens gehoord van azelaïnezuur? Dit zuur is een beetje onder de radar gebleven, ook al heeft het jou en je huid veel te bieden!

Je bent waarschijnlijk al bekend met hyaluronzuur en salicylzuur, maar heb je wel eens gehoord van azelaïnezuur? Waarschijnlijk niet, want om onverklaarbare redenen is azelaïnezuur een over het hoofd geziene speler als het gaat om dermatologische huidverzorging. En dat is jammer, want azelaïnezuur heeft veel te bieden, vooral tegen acne en ontstekingen. Hier lees je meer over azelaïnezuur en kom je erachter waarom je het zuur in je huidverzorgingsroutine zou moeten verwerken.


Voordelen
 • Vermindert ontstekingen

 • Mindsker hyperpigmentering

 • Zorgt voor een gladdere en zachtere huid

 • Bestrijdt acne

 • Wat is azelaïnezuur?

  Azelaïnezuur, ook wel azelaic acid genoemd, is een mild exfoliërend zuur dat kan worden gebruikt voor huidverzorging. In hoge concentraties (15-20%) wordt azelaïnezuur gebruikt als medicijn tegen rosacea en acne, maar in lagere concentraties kan het zuur ook worden gebruikt in vrij verkrijgbare huidverzorging. Je kunt daarom zonder recept huidverzorgingsproducten kopen die lage concentraties azelaïnezuur bevatten, wat handig is als je dagelijks acne en ontstekingen wilt verminderen.

  Hoe werkt azelaïnezuur?

  Azelaïnezuur werkt als een leave-on exfoliator die het huidoppervlak reinigt. Azelaïnezuur is een van de mildere zuren die voor alle huidtypes kan worden gebruikt. Azelaïnezuur heeft een antioxiderende werking die elementen bestrijdt die overgevoeligheid en roodheid van de huid kunnen veroorzaken. Het zuur reinigt verstopte poriën en helpt zo het huidoppervlak te verfijnen. Azelaïnezuur heeft dus zowel een herstellende als een preventieve werking.

  Voor wie is azelaïnezuur geschikt?

  Azelaïnezuur is goed voor wie die last heeft van rosacea en/of acne, en voor wie een gladder huidoppervlak wil.

  Dosering

  Bij gebruik van producten met azelaïnezuur is het belangrijk dat je de dosis geleidelijk verhoogt. Als je een kwetsbare of gevoelige huid hebt is het verstandig het product eerst op een onopvallende plek op de huid te testen. Als je huid eenmaal gewend is aan het product, kunt je azelaïnezuur dagelijks gebruiken.

  Blijf voorzichtig

  Azelaïnezuur is een van de mildere zuren, daarom ervaren de meeste mensen weinig problemen bij het gebruik ervan. Maar we hebben nog steeds te maken met een zuur, waardoor je huid met name aan het begin geïrriteerd kan raken.


  Er zijn inmiddels talloze verschillende soorten producten met azelaïnezuur te krijgen. Het zuur kan een beetje moeilijk te mengen zijn met andere ingrediënten en daarom kan de textuur van sommige producten korrelig lijken. Dit heeft geen invloed te hebben op de werking van azelaïnezuur.