Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Heb je last van haaruitval en dunner wordend haar? Bij deze het advies van de expert

Heb je last van haaruitval en dunner wordend haar? Bij deze het advies van de expert

Door Camilla Svensson
Haaruitval en dunner wordend haar kunnen een uitdaging zijn. Win deskundig advies in om deze problemen aan te pakken.

Haaruitval bij vrouwen komt net zo vaak voor als haaruitval bij mannen - we hebben er allemaal mee te maken. Voor velen van ons veroorzaakt het zorgen en onzekerheid, of zelfs gevoelens van frustratie en angst. Haaruitval kan een grote impact hebben op ons zelfvertrouwen en zelfbeeld. Hoewel haaruitval een natuurlijk onderdeel van het leven kan zijn, verandert dat niets aan het percentage van ons die een mooie haardos willen behouden.

In dit artikel delen we deskundig advies en de beste begeleiding van experts over het voorkomen en behandelen van haaruitval bij zowel vrouwen als mannen.


Waarom verliezen we haar?

Het kan zorgen met zich meebrengen als er grote plukken haar uitvallen tijdens het wassen van je haar of als je je haar borstelt. Haaruitval uit zich vaak als dunner wordend haar op de bovenkant van je hoofd, bij de slapen en in sommige gevallen aan de zijkanten, terwijl het haar aan de achterkant van je hoofd, bij de nek, zelden op die manier wordt aangetast.

Mensen die last hebben van extreme haaruitval lijden aan wat we Alopecia Androgenetica noemen, ook wel hormonale of erfelijke haaruitval genoemd. In dit geval beginnen de haarzakjes te krimpen en gaat de kwaliteit van je haar achteruit. Als je echter last hebt van plotselinge haaruitval in grotere hoeveelheden dan normaal, kunnen er andere factoren in het spel zijn. 

Normaal groeit haar twee tot zes jaar, waarna het uitvalt en er nieuw haar begint te groeien. Als deze cyclus wordt verstoord door ziekte, zwangerschap of menopauze, kan de balans verstoord raken en kan het haar voortijdig uitvallen. Haaruitval ontwikkelt zich meestal geleidelijk in de loop van de tijd, waardoor we tijdig kunnen ingrijpen. Laten we eens kijken naar de typische oorzaken van haaruitval en wat je eraan kunt doen.


7 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval


1). Hormonale disbalans

Hormonen spelen een cruciale rol in de haargroeicyclus. Veranderingen in de hormoonspiegels bij zowel vrouwen als mannen kunnen deze cyclus verstoren en leiden tot haaruitval. Bij vrouwen kunnen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, de menopauze en het polycysteus ovariumsyndroom een rol spelen. Bij mannen is het vaak overtollig dihydrotestosteron (DHT) dat verantwoordelijk is voor kaalheid.

2). Erfelijke aanleg

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij haaruitval bij vrouwen en mannen. Mannen kunnen last krijgen van kaalheid volgens het mannelijk patroon, ook bekend als Alopecia Androgenica, waarbij het haar geleidelijk dunner wordt volgens een specifiek patroon. Bij vrouwen kan genetische aanleg leiden tot diffuse haaruitval, waarbij het haar gelijkmatig dunner wordt over de hele hoofdhuid.

3). Stress en mentale belasting

Hoge niveaus van stress en mentale spanning kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het haar. Stress kan een aandoening triggeren die Telogeen Effluvium wordt genoemd, waarbij een grote hoeveelheid haar de rustfase ingaat en na een paar maanden begint uit te vallen. Bovendien kan Trichotillomanie, een impulscontrolestoornis, haaruitval veroorzaken doordat je de neiging hebt om herhaaldelijk aan het haar te trekken of te plukken.

4). Gebrek aan voedingsstoffen

Een onvoldoende inname van noodzakelijke voedingsstoffen zoals ijzer, proteïne, zink en vitamines kan de gezondheid van het haar aantasten en leiden tot haaruitval bij mannen en vrouwen. Het gebrek aan deze voedingsstoffen kan de haarwortels verzwakken en een gezonde haargroei verhinderen. Een gezonde voeding rijk aan vitaminen en mineralen is belangrijk om de kracht en vitaliteit van het haar te behouden.

5). Medicijnen en medische aandoeningen

Bepaalde medicijnen en medische aandoeningen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Voorbeelden zijn chemotherapie, anticoagulantia, antidepressiva en schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Haaruitval kan tijdelijk zijn tijdens de behandeling of langdurig, afhankelijk van de oorzaak.

6). Haarverf en hete stylingtools

Overmatig gebruik van chemische behandelingen, hete stylingtools en strakke kapsels kunnen de haarstructuur beschadigen en leiden tot haaruitval. Chemicaliën in haarkleuring kunnen schadelijk zijn en het haar na verloop van tijd verzwakken. Veelvuldig gebruik van hete stylingapparaten kan het haar beschadigen en leiden tot haarbreuk en haaruitval.

7). Leeftijd 

Natuurlijke veroudering speelt een rol bij haaruitval bij zowel vrouwen als mannen. Naarmate de leeftijd vordert kan de haargroeicyclus korter worden en kan het haar dunner en breekbaarder worden. Dit kan deel uitmaken van het natuurlijke verouderingsproces en kan bij sommige mensen erger zijn dan bij anderen.


Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen is een probleem dat zowel het fysieke uiterlijk als het emotionele welzijn kan beïnvloeden. Het is een aandoening waarbij vrouwen abnormaal haarverlies ervaren, wat resulteert in dunner wordende of kalende gebieden op de hoofdhuid. De oorzaken van haaruitval bij vrouwen kunnen variëren en omvatten hormonale veranderingen, genetische factoren, stress, voedingstekorten en/of medische aandoeningen. Het kan een grote impact hebben op het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Gelukkig zijn er behandelingen en methoden om haaruitval tegen te gaan. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en een gezonde levensstijl aan te houden om de haargroei te ondersteunen en te herstellen. Haaruitval bij vrouwen dient niet genegeerd te worden omdat het een indicatie kan zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap - Hoe kan je daarmee omgaan

Zwangerschap is in principe vaak een geweldige periode, maar het kan ook onvoorziene veranderingen in het lichaam met zich meebrengen. Eén daarvan is haaruitval. Haaruitval bij vrouwen kan zowel tijdens als na de zwangerschap voorkomen. Hormonale verschuivingen spelen een belangrijke rol in dit fenomeen omdat ze de natuurlijke haargroeicyclus beïnvloeden.

Na de bevalling ervaren veel vrouwen een tijdelijke periode van extra haaruitval, waarbij het haar erger dan normaal begint uit te vallen. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen reden tot paniek is, want het haar herstelt zich meestal binnen een paar maanden. Het is een natuurlijk proces dat deel uitmaakt van de normale cyclus van het lichaam. Dus hoewel het zorgwekkend kan lijken, kun je er zeker van zijn dat je haar na verloop van tijd weer herstelt.


Haaruitval bij mannen

Haaruitval bij mannen is een veelvoorkomend probleem dat een grote impact kan hebben op het zelfvertrouwen en zelfbeeld. Mannen hebben vaak last van haaruitval in verschillende vormen, waaronder kaalheid bij de slapen, dunner wordend haar boven op het hoofd en totale kaalheid. Deze problemen kunnen verband houden met het mannelijke geslachtshormoon dihydrotestosteron (DHT), dat een centrale rol speelt bij haaruitval bij mannen. 

DHT kan zich binden aan receptoren in de haarzakjes en een vernauwing van de bloedvaten veroorzaken, waardoor de haarzakjes minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit kan een geleidelijke verzwakking van het haar veroorzaken, wat leidt tot dunnere en zwakkere haren die uiteindelijk uitvallen.

Haaruitval bij mannen kan ook worden beïnvloed door genetische factoren. Als er een familiegeschiedenis van haaruitval is, is de kans groot dat je er zelf ook last van krijgt. Er zijn echter ook andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals stress, voedingsgewoonten en bepaalde medische aandoeningen die kunnen bijdragen aan haaruitval bij mannen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat haaruitval bij mannen een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces kan zijn. Er zijn echter verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder medicatie, haartransplantaties en cosmetische producten die haaruitval kunnen vertragen of stoppen en de haargroei kunnen stimuleren.


Vitaminen en ingrediënten om je haar te versterken:


Biotine

Een essentiële vitamine die het haar versterkt en de haargroei bevordert door bij te dragen aan de productie van keratine, wat essentieel is voor gezonde en sterke haren.Vitamine E

Een antioxidant die de bloedcirculatie in de hoofdhuid verbetert en de gezondheid van de haarzakjes bevordert, wat resulteert in sterker en dikker haar.

Arganolie

Arganolie is rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten die het haar voeden, waardoor het zacht en glanzend oogt. Het helpt ook het haar te versterken en breuken en gespleten haarpunten te verminderen.

Zink

Een mineraal dat hormonen helpt reguleren en de celdeling bevordert, wat essentieel is voor haargroei en het voorkomen van haaruitval.

Rozemarijn

Rozemarijn helpt de gezondheid van de hoofdhuid te stimuleren en verbetert de bloedcirculatie, wat de haargroei kan bevorderen en roos kan voorkomen

Siliciumdioxide

Een mineraal dat helpt de kracht en elasticiteit van het haar te behouden door de vorming van collageen en keratine te bevorderen.

Pantotheenzuur (vitamine B5)

Bevordert de haargroei en verbetert de haarstructuur en elasticiteit door vocht en voeding in het haar vast te houden.

Omega-3 vetzuren

Goede bronnen zijn vis, noten en zaden die helpen de hoofdhuid te hydrateren, ontstekingen te verminderen en het haar vanaf de wortel te versterken.

Vitamin C

Een antioxidant die bijdraagt aan de vorming van collageen, een belangrijk eiwit dat het haar versterkt en de groei van nieuw haar bevordert.

A-vitamin

Speelt een cruciale rol in de productie van talg, dat de hoofdhuid hydrateert en het haar gezond en glanzend houdt.

IJzer

Een essentieel mineraal dat ervoor zorgt dat haarzakjes voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen voor een gezonde haargroei.

Selenium

Een antioxidant die het haar helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen en het haar van binnenuit versterkt.


Wat is goed qua voeding tegen haaruitval?

Een van de beste manieren om haaruitval tegen te gaan is een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Eiwitrijke voeding zoals vis, kip en peulvruchten versterken de haarstructuur en bevorderen de groei. Vitamines zoals A, C en E en mineralen zoals ijzer en zink zitten in groene groenten, citrusvruchten, noten en zaden, die bijdragen aan een gezonde haargroei. Omega-3 vetzuren in vis, avocado en lijnzaadolie zorgen voor een gezonde hoofdhuid en verminderen ontstekingen. Neem dus een gevarieerd dieet serieus, kies voeding dat je haar van binnenuit stimuleert en het de stoffen geeft die het nodig heeft.


Tips van onze apotheker voor haarverzorging en preventie van haaruitval

"Als apotheker deel ik graag de beste tips voor haarverzorging en preventie van haaruitval. Zie hieronder mijn aanbevelingen:"

1). Milde shampoo en conditioner

"Ik adviseer een milde shampoo en conditioner te kiezen die geschikt zijn voor jouw haartype. Gebruik producten die verrijkt zijn met natuurlijke ingrediënten zoals arganolie of rozemarijn, omdat deze kunnen helpen het haar te versterken en de natuurlijke balans te behouden."

2). Vermijd veelvuldig wassen van je haar

"Het is belangrijk om veelvuldig en agressief wassen van je haar te vermijden, omdat dit het haar kan uitdrogen en verzwakken. Probeer je haar om de dag of zelfs maar een paar keer per week te wassen, afhankelijk van je haartype. Als je haar snel vet wordt, kan een droogshampoo een nuttig alternatief zijn."

3). Gezonde voeding voor gezond haar

"Een gezond dieet is essentieel voor gezond haar. Zorg ervoor dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt zoals eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamines (vooral B-vitamines) en mineralen zoals ijzer en zink. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei en sterkte van je haar. Overweeg ook om supplementen te nemen die speciaal zijn ontwikkeld om gezond haar te bevorderen, maar raadpleeg eerst een deskundige, arts of apotheker."

4). Bescherm je haar tegen hete stylingtools

"Hete stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen kunnen schadelijk zijn voor het haar. Als je ze regelmatig gebruikt, zorg er dan voor dat je een hittebeschermend product gebruikt om schade te minimaliseren. Probeer je haar ook zo vaak mogelijk gewoon aan de lucht te laten drogen en vermijd te strakke paardenstaarten of vlechten die aan het haar trekken en breuken kunnen veroorzaken." 

5). Zachtjes je haar borstelen

"Haarborstelen kan deel uitmaken van je dagelijkse routine, maar zorg ervoor dat je niet te veel aan je haar trekt. Gebruik een kam met brede tanden of een haarborstel met zachte haren om onnodig haarverlies en breuken te voorkomen." 


"Als je last hebt van haaruitval of je zorgen maakt over de conditie van je haar, raadpleeg dan een arts of haaruitval- en haarverzorgingsspecialist. Zij kunnen je situatie beoordelen en advies en de juiste behandeling aanraden.

Onthoud dat haaruitval en haarverzorging heel persoonlijk is, dus wat voor de ene persoon werkt, geldt misschien niet voor de andere. Wees geduldig en consequent met je haarverzorgingsroutines en geef je haar de aandacht en verzorging die het verdient."


Haarverzorgingsmerken en producten die haaruitval tegengaan:


Scandinavian Biolabs

Ontdek nu

Australian Bodycare

Ontdek nu


Nioxin

Ontdek nu


Effectieve oplossingen om haaruitval tegen te gaan en het haar weer voller te maken

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen tegen haaruitval die haarverlies tegengaan en het haar weer voller maken. Van medisch goedgekeurde medicijnen tot chirurgische ingrepen zoals haartransplantaties; er zijn heel veel verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar. We zetten wat van de behandelmethoden voor je op een rijtje:

  • Medicatie tegen haaruitval - Verminder haaruitval en stimuleer haargroei

Haaruitvalmedicatie heeft bewezen effectief te zijn in het verminderen van haaruitval en het stimuleren van haargroei bij veel mensen. Twee van de populairste medicijnen zijn Finasteride en Minoxidil. Finasteride is een voorgeschreven medicijn dat de werking van het mannelijke hormoon dihydrotestosteron (DHT) remt, dat verantwoordelijk is voor het krimpen van haarzakjes en haaruitval. Minoxidil, verkrijgbaar als topische oplossing, kan zonder recept worden gekocht en rechtstreeks op de hoofdhuid worden aangebracht om de haargroei te bevorderen.

  • Haartransplantatie - Haargroei en natuurlijke haarlijn herstellen

Haartransplantatie is een chirurgische ingreep die de mogelijkheid biedt om de haargroei te herstellen en weer een natuurlijke haargrens te bewerkstelligen. Tijdens een haartransplantatie worden gezonde haarzakjes uit een donorgebied gehaald en getransplanteerd naar plekken waar het haarverlies heeft plaatsgevonden. Deze procedure is geschikt voor mensen met permanent haarverlies en kan langdurige resultaten opleveren. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde chirurg te kiezen voor een esthetisch, mooi resultaat.

  • Natuurlijke remedies tegen haaruitval - Bevorder haargroei met wonderen uit de natuur

De natuur heeft veel prachtige remedies die de haargroei kunnen stimuleren en de gezondheid van het haar kunnen verbeteren. Aloë vera, rozemarijnolie en ginseng zijn voorbeelden van natuurlijke producten waarvan is aangetoond dat ze goed zijn voor het haar. Aloë vera gel kan de hoofdhuid kalmeren en hydrateren, terwijl rozemarijnolie de bloedcirculatie kan verhogen en de haargroei kan bevorderen. Van ginseng is ook aangetoond dat het positieve effecten heeft op de sterkte en groei van het haar. Door deze natuurlijke remedies in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen, kan het bijdragen aan een gezonde haargroei.


Vitaminen voor haargroei - Boost haargroei en vitaliteit

At spise vitaminer til håret er gavnligt mod hårtab, da vitaminerne bidrager til at opretholde en sund hårvækst.

Næringsstoffer som biotin, vitamin A, C, D, og E, samt zink og jern, er essentielle for hårets styrke og vitalitet. Disse vitaminer fremmer hårvækst, forhindrer hårtab og bidrager til sundt og fyldigt hår.

VitaYummy

Hair & Nails Vitamins

Haal ze hier

Shampoo tegen haaruitval

Shampoo tegen haaruitval is een doeltreffend product om haaruitval tegen te gaan en de haargroei te stimuleren. 

Dit type shampoo bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die de haarwortels versterken, de bloedcirculatie verbeteren en essentiële voedingsstoffen naar de haarzakjes brengen. Het voorkomt haaruitval, bevordert de haargroei en maakt het haar voller en gezonder.

Door shampoo tegen haaruitval te gebruiken als onderdeel van je dagelijkse haarverzorgingsroutine, kun je je haar de verzorging geven die het nodig heeft en na verloop van tijd betere resultaten boeken. Shampoo tegen haaruitval kan een waardevol hulpmiddel zijn in de strijd tegen haaruitval en om voller, mooier haar te behouden.


Australian Bodycare

Hair Loss Wash

Probeer het

Een goede haarborstel

Een goede haarborstel kan een positieve invloed hebben op zowel de hoofdhuid als hoe je haar oogt voor de buitenwereld. Wanneer je de hoofdhuid masseert met de borstel, stimuleer je de bloedsomloop, waardoor de cellen van de nodige voeding worden voorzien.

Daarnaast helpt borstelen bij het verdelen van de natuurlijke oliën op de hoofdhuid, wat resulteert in een gezonde en glanzende uitstraling. 

Investeer dus in een kwaliteitsborstel en geniet van de voordelen van regelmatig borstelen om zowel je hoofdhuid als je haar te verzorgen en te voeden.

Mason Pearson

Pure Bristle B1 Dark Ruby

Vind het hier


Verzorg je hoofdhuid - Creëer optimale omstandigheden voor haargroei

Een gezonde hoofdhuid is essentieel voor een gezonde haargroei. Er zijn echter bepaalde factoren die je hoofdhuid kunnen aantasten en de optimale conditie ervan kunnen verminderen. Hier zijn enkele factoren waar je op moet letten:

Silicone

Haarstylingproducten, shampoos en conditioners met siliconen kunnen een barrière op de hoofdhuid vormen waardoor zuurstof en voedingsstoffen de haarwortels niet kunnen bereiken. Als je last hebt van haaruitval, controleer dan de ingrediëntenlijst op siliconen, die vaak namen hebben die eindigen op -one of -oxane. 

Kalk

Het kalkhoudende water in Nederland kan zich nestelen in het haar en de hoofdhuid, waardoor deze uitdrogen en de haargroei negatief beïnvloed wordt. Overweeg het gebruik van douchekopfilters die het kalkgehalte in het water verminderen.


Mythes en feiten over haaruitval - Duidelijkheid over populaire (on)waarheden betreft haaruitval

Haaruitval is een onderwerp dat bol staat van de misvattingen en verkeerde informatie. Om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over de behandeling van haaruitval, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen mythen en feiten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende mythes die vaak gesteld worden:

Vaak je haar wassen leidt tot haaruitval - ONWAAR

Vaak je haar wassen heeft geen invloed op haargroei of -uitval.

Het dragen van hoeden veroorzaakt haaruitval - ONWAAR

Hoeden hebben geen directe invloed op de gezondheid of het verlies van haar.

Haaruitval wordt alleen veroorzaakt door genetica - ONWAAR

Hoewel genetica een rol speelt, kunnen factoren zoals hormonale veranderingen en levensstijl ook haaruitval beïnvloeden. 

Alleen oudere mensen hebben last van haaruitval - ONWAAR

Haaruitval kan mensen van alle leeftijden treffen, zowel mannen als vrouwen.

Haargroeimiddelen kunnen het haar volledig herstellen - ONWAAR

Geen enkel product kan een volledig herstel van verloren haar garanderen.


Genetica speelt een rol bij haaruitval - WAAR

Erfelijkheid kan bijdragen aan het risico op haaruitval.

Hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken - WAAR

Veranderingen in hormoonspiegels, zoals tijdens zwangerschap of menopauze, kunnen de haargroei beïnvloeden.

Ouder worden kan bijdragen tot haaruitval - WAAR

Ouder worden kan bij veel mensen leiden tot geleidelijke haaruitval.

Bepaalde medische aandoeningen kunnen haaruitval veroorzaken - WAAR

Ziekten zoals schildklieraandoeningen of auto-immuunziekten kunnen het haar aantasten.

Stress kan het haar aantasten en bijdragen tot haaruitval - WAAR

Veel stress kan haaruitval bij sommige mensen veroorzaken of verergeren.