Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Alleen voor leden:
Bespaar op alles
Altijd gratis verzending
Extra korting met BonusCash
Onzuivere huid: Hoe onzuivere huid en acne effectief te behandelen

Onzuivere huid: Hoe onzuivere huid en acne effectief te behandelen

Door Merna Al Murady | Farmacoloog
Weg met een onzuivere huid en acne! Lees tips van onze deskundige apotheker voor een effectieve huidverzorgingsroutine om uw huid te transformeren.

Heb je ook ooit voor de spiegel gestaan, gefrustreerd vanwege puistjes of zelfs acne op je gezicht of je rug, of vanwege onzuiverheden die opeens ontstaan tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld? Nou, je bent niet de enige! 

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over puistjes en acne - van oorzaken en preventie tot effectieve behandeling. Onze apotheker Merna geeft deskundige tips en tricks en deelt een voorbeeld van een huidverzorgingsroutine speciaal voor de onzuivere en acnegevoelige huid. Laten we samen middels dit artikel een gezondere en meer stralende huid bereiken. 


Lees ook: Gevoelige huid: Hoe te verzorgen 


Wat is een onzuivere huid en acne? 

Een onzuivere huid is een veel voorkomende huidaandoening die zich uit in puistjes, mee-eters en ontstekingen. Acne is een ernstigere vorm van een onzuivere huid, die kan leiden tot grote, ontstoken puisten en zelfs littekens kunnen veroorzaken. Hoewel het vooral jonge mensen betreft die er last van krijgen in hun puberteit bijvoorbeeld, kunnen zowel jongeren als volwassenen een onzuivere huid en acne ontwikkelen. 

Hoe ontstaan onzuiverheden en acne? 

Een onzuivere huid en acne ontstaan wanneer de talgklieren in de huid een teveel aan talg produceren. Deze overproductie kan de poriën doen verstoppen en leiden tot ontstekingen en acne. Hormonale veranderingen, stress, slechte voeding en genetische factoren spelen allemaal een rol bij de ontwikkeling van een onzuivere huid en acne. Door eerst de oorzaken achter puistjes en acne te begrijpen, kun je de huidaandoening met deze kennis vervolgens beter aanpakken. 

Onzuivere huid in het gezicht 

Puistjes, acne en onzuiverheden in het gezicht in het algemeen, kunnen het zelfvertrouwen flink aantasten en een uitdaging zijn om mee om te gaan. Door een toegewijde huidverzorgingsroutine te hanteren en de juiste producten daarvoor te kiezen, kun je de onzuiverheden verminderen. 

Hieronder lees je meer over effectieve ingrediënten die onzuiverheden in het gezicht bestrijden en die te vinden zijn in toegankelijke en makkelijk verkrijgbare verzorgingsproducten. Door de juiste verzorgingsproducten en ingrediënten te kiezen, kun je onzuivere huid actief bestrijden en je huidconditie verbeteren. 

Onzuivere huid op de rug 

Een onzuivere huid op je rug kan zowel vervelend als ongemakkelijk zijn. Het kan leiden tot ontstekingen, jeuk en zelfs littekens veroorzaken als het niet goed wordt behandeld. Vooral tijdens de zomermaanden kunnen zweet en strakke kleding de aandoening verergeren. Om een onzuivere huid op de rug te bestrijden, is het wederom belangrijk een grondige huidverzorgingsroutine te volgen en je rug dagelijks te reinigen. 

Gebruik een lange badborstel of een katoenen doek om bij de moeilijk bereikbare plaatsen te komen en vermijd te strakke kleding en stoffen die het vermogen van de huid om te ademen kunnen beperken. Zorg er ook voor dat je je kleding en beddengoed regelmatig wast, want zweet en bacteriën kunnen zich nestelen in de stof en de onzuiverheden op je rug doen verergeren. 

Lees ook: Droog borstelen voor een mooiere huid en een gezonder lichaam

Onzuivere huid tijdens de zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen leiden tot een onzuivere huid. Vermijd daarom om te beginnen met retinoïden en salicylzuur in huidverzorgingsproducten, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de foetus. Aangeraden wordt om vooral milde huidverzorgingsproducten te gebruiken, een goede huidverzorgingsroutine aan te houden, gehydrateerd te blijven en overmatige blootstelling aan de zon te vermijden. Met voorzorgsmaatregelen kan je heus een gezonde en stralende huid bewerkstelligen tijdens de zwangerschap. 

Symptomen van milde acne: 

  • Zwarte en witte mee-eters op de huid 
  • Zichtbaar ontstoken puistjes op de huid 
  • Kleine rode en gezwollen plekjes op de huid 

Symptomen van matige acne: 

  • Veel ontstoken puistjes op de huid 
  • Grote, diepe cysten 
  • Opvallende roodheid en zwellingen op de huid 

Symptomen van ernstige acne: 

  • Grote, pijnlijke cysten die kunnen leiden tot permanent littekenweefsel 
  • Opvallende roodheid en zwelling op grotere delen van de huid 
  • Verharde en bulterige huid 

Behandeling van onzuivere huid en acne 

Er zijn verschillende manieren om een onzuivere huid en acne te behandelen, afhankelijk van de ernst. Toegankelijke en makkelijk verkrijgbare behandelingen, zoals reinigende huidverzorgingsproducten en acnecrèmes met benzoylperoxide of salicylzuur, kunnen helpen de zichtbaarheid van puistjes en acne te verminderen. 

Voor ernstigere gevallen kan een arts acnecrèmes of antibiotica op recept voorschrijven. Daarnaast kunnen professionele behandelingen zoals chemische peelings, microdermabrasie of laserbehandeling ook effectief zijn in de strijd tegen acne. 


Onze apotheker Merna deelt bij deze graag een voorbeeld van een huidverzorgingsroutine speciaal voor de onzuivere en acnegevoelige huid:


Gezichtsreiniger: Het reinigen van het gezicht is extreem belangrijk, vooral als je last van een onzuivere huid of acne hebt. Ik raad een zachte en bij voorkeur geurloze gezichtsreiniger aan. Een gezichtsreiniger met salicylzuur is een absolute aanrader, omdat die diep reinigt en dode huidcellen verwijdert. 

Toner: Als je last hebt van acne en een onzuivere huid, is het tevens een goed idee om een toner te gebruiken om overtollig vuil en olie te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je gezicht helemaal schoon is voordat je serums en gezichtscrèmes aanbrengt, zodat ze optimaal kunnen werken. 

Serum: De huid droogt vaak uit als gevolg van medische behandelingen. Kies een serum dat speciaal bedoeld is voor de zeer gevoelige huid. Als je een onzuivere huid hebt, raad ik een serum met niacinamide aan, omdat dit de talgproductie vermindert, puistjes en onzuiverheden bestrijdt en je huid tegelijkertijd hydrateert. 

Gezichtscrème: Breng een lichte gezichtscrème aan om verstopping van de poriën te voorkomen. Een onzuivere huid kan droog aanvoelen, dus het is belangrijk om een vochtinbrengende crème te gebruiken die de huid hydrateert en beschermt tegen uitdroging. Een crème met tea tree olie zou een goede optie zijn, omdat het bacteriën op het huidoppervlak helpt bestrijden.


Murad

Blemish Control Clarifying Cleanser

Koop nu

Murad

Blemish Control Clarifying Toner

Koop nu

Dermalogica

AGE Bright Clearing Serum

Koop nu

Babor

Skinovage Purifying Cream

Koop nu

Babor

Hydration AHA/BHA Exfoliating Cleanser

Koop nu

Bioderma

Photoderm Akn Mat SPF30

Koop nu


Ingrediënten die onzuivere huid en acne helpen bestrijden 

Er zijn verschillende ingrediënten die een onzuivere huid en acne kunnen helpen bestrijden. Hier zijn enkele van de effectieve ingrediënten die hiervoor vaak in huidverzorgingsproducten worden gebruikt: 

Salicylzuur 

Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA) dat effectief de poriën kan ontstoppen, de talgproductie kan verminderen en dode huidcellen doet verwijderen. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid en zwelling bij een acnegevoelige huid kunnen verminderen. 

Benzoylperoxide 

Benzoylperoxide is een effectief ingrediënt voor de behandeling van acne. Het bestrijdt acne-veroorzakende bacteriën en helpt verstopte poriën weer vrij te maken. Het kan ook ontstekingen verminderen en de genezing van puistjes bevorderen. 

Tea tree olie 

Tea tree olie heeft natuurlijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan acne-veroorzakende bacteriën bestrijden, ontstekingen verminderen en roodheid verzachten. Tea tree olie kan worden gebruikt als spot treatment of verdund gebruikt worden in een ander gezichtsproduct. 

Retinoïden 

Retinoïden zoals retinol en tretinoïne zijn derivaten van vitamine A en kunnen acne-uitbraken helpen verminderen. Ze bevorderen de celvernieuwing, verminderen de verstopping van de poriën en verbeteren de textuur en de teint van de huid. 

Azelaïnezuur 

Azelaïnezuur heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bacteriën in de poriën te bestrijden. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan roodheid en irritatie door acne verminderen. 

AHA-zuren 

Alpha hydroxyzuren (AHA's), zoals glycolzuur en melkzuur, kunnen de huid exfoliëren, dode huidcellen verwijderen en verstopte poriën voorkomen. Ze kunnen ook de textuur en de teint van de huid verbeteren. 

Alles wat je moet weten over Salicylzuur 

Lees hier

Alles wat je moet weten over Azelaïnezuur 

Lees hier


Zonnebrandcrème voor acne huid: Bescherm je huid tegen zonneschade en littekens 

Bescherm je acnegevoelige huid effectief tegen zonneschade en littekens met een speciaal geselecteerde zonnebrandcrème voor de acnehuid. Zonnebrandcrème voor de acnehuid is een essentieel onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine omdat het niet alleen beschermt tegen schadelijke UV-stralen, maar ook helpt bij het bestrijden van puistjes. 

Kies bij voorkeur zonnebrandcrème voor de acnehuid die licht van gewicht is en de poriën niet verstopt. Zonnebrandcrèmes met zinkoxide of titaniumdioxide zijn bijvoorbeeld bijzonder gunstig voor de acnegevoelige huid, omdat ze ontstekingsremmend werken en ontstoken delen van de huid kunnen helpen verzachten. 

Make-up voor een onzuivere huid 

Make-up moet zorgvuldig worden gekozen om het probleem van de onzuivere huid niet te verergeren. Het is belangrijk om producten te kiezen die olievrij en niet-comedogeen zijn, om verstopping van de poriën te voorkomen. Minerale make-up is een goede optie! 

Daarnaast kan je make-up kiezen die salicylzuur of benzoylperoxide bevat, omdat deze ingrediënten puistjes en acne kunnen helpen bestrijden. Het is ook belangrijk dat je je huid goed reinigt voordat je make-up aanbrengt en dat je de make-up 's avonds weer goed verwijdert om verstopping van de poriën te voorkomen. 


Over deskundige Merna Al Murady

Merna Al Murady kwalificeerde zich in 2018 als farmacoloog en wijdt haar carrière sindsdien aan het uitbreiden van haar professionele kennis en ervaring op het gebied van huidverzorging en actieve ingrediënten. Met een diep begrip van de behoeften van de huid en uitgebreide kennis van actieve ingrediënten, is Merna in staat om verschillende huidtypes en problemen aan te pakken.


FAQ

Hoe kan ik een onzuivere huid en acne voorkomen? 

Om puistjes en acne te voorkomen is het belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine aan te houden, probeer niet teveel aan je gezicht te zitten gedurende de dag en producten te vermijden die te vet zijn of de huid irriteren. Daarnaast kunnen veranderingen in voeding en levensstijl ook een positief effect hebben op de huid. 

Hoe voorkom ik littekens? 

Om acnelittekens te voorkomen, is het belangrijk om niet aan puistjes te zitten of uit te knijpen en een goede huidverzorgingsroutine aan te houden. Daarnaast kunnen behandelingen zoals chemische peelings en lasertherapie ook littekens en verkleuringen helpen verminderen. 

Hoe maskeer je een onzuivere huid? 

Om een onzuivere huid te maskeren is het belangrijk make-up producten te gebruiken die de poriën niet verstoppen en de situatie niet verergeren. Er bestaan speciale producten voor het bedekken van onzuiverheden die kunnen helpen om een gelijkmatige en natuurlijk ogende dekking te bieden. 

Hoe kom je snel van een onzuivere huid af? 

Er is geen snelle oplossing voor een onzuivere huid, maar een goede huidverzorgingsroutine en producten met actieve ingrediënten zoals salicylzuur en benzoylperoxide kunnen helpen om onzuiverheden en ontstekingen te verminderen. Het is ook belangrijk om je gezicht niet aan te raken en vooral puistjes niet uit te knijpen. 

Wat is het beste voor de onzuivere huid? 

Er zijn veel producten voor de onzuivere huid, maar de beste keuze hangt af van je huidtype en de ernst van de acne. Producten met actieve ingrediënten zoals benzoylperoxide en salicylzuur staan bekend om hun doeltreffendheid, maar er zijn ook voorgeschreven medicijnen en behandelingen zoals lasertherapie en chemische peelings. 

Wat zijn de beste natuurlijke acne remedies? 

Natuurlijke acne remedies zijn onder andere tea tree olie, aloë vera en honing. Deze middelen hebben een verzachtend en antibacterieel effect op de huid, maar de effectiviteit ervan verschilt per persoon. Het is vooral belangrijk eerst even een dermatoloog of arts te raadplegen alvorens natuurlijke middelen te gebruiken. 

Kan make-up een onzuivere huid veroorzaken? 

Ja, make-up kan onzuiverheden veroorzaken, vooral als de producten te zwaar zijn of de poriën verstoppen. Het is belangrijk om make-up producten te kiezen die olievrij en niet-comedogeen zijn om te voorkomen dat onzuiverheden verergeren. 

Kan voeding mijn huid beïnvloeden en puistjes veroorzaken? 

Ja, voeding kan je huid beïnvloeden en puistjes veroorzaken. Voeding met veel suiker en vet kan de talgproductie verhogen en puistjes verergeren. Het is belangrijk om gezond en evenwichtig te eten voor een gezonde huid.